jueves, 26 de mayo de 2011

illes Galápagos

Les illes Galápagos (també illes dels Galápagos i oficialment arxipèlag de Colom) constitueixen un arxipèlag de l'oceà Pacífic situat a 972 km de la costa d'Equador. Està conformat per 13 grans illes volcàniques, 6 illes més petites i 107 roques i illots, distribuïdes al voltant de la línia de l'equador terrestre.
las islas constituyen una provincia de Ecuador, cuya capital es Port Baquerizo Moreno (oficialmente, también se le denomina Región Insular del Ecuador).



Les illes Galápagos són famoses per les seves nombroses espècies endèmiques i pels estudis de Charles Darwin que el van portar a establir la seva Teoria de l'Evolució per la selecció natural. Són trucades, turísticament, les «illes Encantades» ja que la flora i fauna trobada allà és pràcticament única i no se la pot trobar en cap altra part del món. És per això que molta gent les visita i gaudeix en conèixer els animals i les plantes úniques.


Història
S'estima que les illes es van formar fa 8 milions d'anys com a resultat d'activitat volcànica en el fons marí.
Les illes Galápagos van ser descobertes per atzar el 10 de març de 1535, quan el religiós dominic Fra Tomàs de Berlanga, llavors bisbe de Panamà, es dirigia al Perú en compliment d'un encàrrec del monarca espanyol, Carles V, per arbitrar en una disputa entre Francisco Pizarro i els seus subordinats després de la conquesta de l'imperi Inca. Els primers mapes a incloure les illes van ser els preparats per Abraham Ortelius i Mercator al voltant de 1570. Les illes estaven descrites com "Insulae dels Galopegos" (Illes de les Tortugues)





Conservació
Les Galápagos van ser declarades parc nacional el 1959, protegint així el 97,5% de la superfície terrestre de l'arxipèlag.
L'arxipèlag diferents figures internacionals que s'han aplicat per tractar de garantir la conservació de Galápagos, entre elles: Reserva de Patrimoni Natural de la Humanitat, Lloc Ramsar, Santuari de Balenes, reserva de Biósfera, etc. L'Estratègia Mundial per a la Conservació de la Natura identifica Galápagos com una provinciaI biogeogràfica prioritària per a l'establiment d'àrees protegides.


Espècies endèmiquesEspècies endèmiques de singular importància que habiten les illes inclouen:
 
Rèptils endèmics:
     *
Tortuga gegant, tortuga de les tortugues o tortuga (Geochelone nigra), que és l'animal que va donar nom
a les illes
     * Les iguanes terrestres (Conolophus subcristatus i Conolophus palidus)
     * La iguana marina (Amblyrhynchus cristatus), l'única espècie de iguana que procura el seu aliment al mar.






Aus endèmiques:
- Gavina de lava (Larus fuliginosus).
- 13 espècies endèmiques de pinsans, dels quals el més conegut és una espècie d'ocell vampir que es nodreix de la sang d'aus malaltes i es coneix com pinsans de Darwin el qual habita en l'illa més al nord de l'arxipèlag, Wolf.
- Pingüí de Galápagos o ocell babau de les Galápagos (Spheniscus mendiculus), l'única espècie de píngüno que s'ha registrat en l'hemisferi nord, en la porció nord de l'illa Isabela).
- Corb marí no volador o corb marí de les Galápagos (Phalacrocorax Harrisia)


No hay comentarios:

Publicar un comentario